Royal Dutch Shell vs Exxon aandeel kopen (Tips en Informatie)

In de energiesector zijn zowel ExxonMobil (NYSE:XOM) als Royal Dutch Shell (NYSE:RDS-B) aandelen die op uw radarscherm verschijnen. Ze hebben een aantal overeenkomsten en zeer grote verschillen. Maar de echte vraag is: wat is de betere koop? Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen die u zullen helpen om dat gesprek te voeren.

Exxon Aandeel vs. Royal Dutch Shell

Exxon heeft een marktplafond van 290 miljard dollar. Het marktplafond van Royal Dutch Shell bedraagt 225 miljard dollar. Exxon is groter, maar als het gaat om dit soort gigantische bedrijven is 75 miljard dollar slechts een kwestie van woorden. Het zijn beide grote en, even belangrijk, wereldwijd diverse bedrijven.
Twee booreilanden met de ondergaande zon op de achtergrond.

Elk bedrijf heeft activa in de upstream (boren), midstream (pijpleidingen) en downstream (raffinage en chemicaliën) ruimtes. En beide hebben een materiële blootstelling aan olie en aardgas, waarbij dit laatste in de toekomst voor beide een belangrijke focus zal zijn. Hun activiteiten strekken zich ondertussen uit over de hele wereld. Elk van beide zou u een brede blootstelling aan de olie- en gassector bieden (meer over diversificatie hieronder).
2. 2. Dividenden

Exxon’s opbrengst is vandaag de dag ongeveer 4,8%. Het rendement van Shell is 6,6%. Voor degenen die hun huidige inkomen willen maximaliseren, heeft Shell duidelijk het voordeel, maar springt nog niet zomaar. Exxon heeft zijn dividend gedurende 37 opeenvolgende jaren verhoogd, onder meer door de diepe oliecrisis die medio 2014 plaatsvond. Dat is een belangrijke periode, omdat veel van haar collega’s uiteindelijk ofwel het dividend hebben verlaagd, ofwel stabiel hebben gehouden. Shell hield de lijn vast.

In feite begon Shell in die periode zelfs een scrip-dividend uit te keren, waarbij aandelen in plaats van contanten werden aangeboden, in een poging om contanten te behouden. Het programma is op dit moment afgelopen, maar het dividend is nog steeds niet hoger gaan lopen; het zit sinds begin 2014 op hetzelfde niveau vast. Hoewel het dividend van Exxon de afgelopen vijf jaar slechts in het midden van de enkele cijfers op jaarbasis is gestegen, is dat genoeg om de inflatie te verslaan en de koopkracht van de aandeelhouders te laten groeien. Voor beleggers die op zoek zijn naar dividendgroei is Exxon een veel betere keuze.

Schuld Shell

Een van de belangrijkste redenen waarom Shell haar dividend niet heeft verhoogd, is haar balans. Het zou niet eerlijk zijn om Shell als financieel zwak te bestempelen. Dat is het niet. Eén groot verschil tussen deze twee olie- en gasreuzen is echter de manier waarop zij schulden gebruiken. Shell heeft de neiging om veel meer langetermijnschulden aan boord te hebben, gecompenseerd door een aanzienlijke hoeveelheid contant geld. Dat geeft het de flexibiliteit die het nodig heeft om te kunnen opereren, maar dat betekent duidelijk dat een daling van de energieprijzen kan leiden tot een voorzichtiger aanpak als het gaat om het belonen van aandeelhouders met dividendverhogingen.

 

Om een aantal getallen op te sommen: Exxon’s schuld/eigen vermogen verhouding is een zeer bescheiden 0,14 (laag voor elk bedrijf), terwijl die van Shell 0,33 is. Het is belangrijk om te benadrukken dat Shell’s ratio niet onredelijk of zelfs hoog is, maar wel hoger dan die van Exxon. In een sector die afhankelijk is van een volatiele grondstof om zijn top- en bodemlijn te ondersteunen, zal Exxon’s benadering waarschijnlijk meer conservatieve investeerders tevredenstellen. Simpel gezegd, Exxon heeft meer flexibiliteit om de schuld te gebruiken tijdens een daling van de olieprijzen om haar kapitaaluitgavenplannen te handhaven en tegelijkertijd de groei van het dividend te ondersteunen. Dat gezegd hebbende, heeft Shell ongeveer 18 miljard dollar in contanten in vergelijking met de ongeveer 4 miljard dollar van Exxon. Meer liquide middelen houden compenseert tot op zekere hoogte de risicovergelijking, maar die extra liquide middelen zijn niet voldoende geweest om het dividend van Shell te laten groeien.

Co2 uitstoot Shell

Zowel Exxon als Shell, gericht op olie en aardgas, zijn duidelijk in het vizier van milieuactivisten die op zoek zijn naar een vermindering van de wereldwijde CO2-uitstoot. En geen van deze bedrijven heeft zich aan het onderwerp onttrokken. Maar ze hebben heel andere wegen gekozen om dit probleem aan te pakken.

Exxon heeft zijn olie en aardgas in feite verdubbeld en zijn exploratiebudget opgevoerd. De reden is dat deze brandstoffen activa uitputten — zodra u een vat olie uit de grond trekt, is het voorgoed verdwenen. Als u wilt blijven boren, moet u meer olie blijven vinden. Het management benadrukt dat zelfs in het meest agressieve scenario van behoud vandaag de dag, de wereld nog steeds veel nieuwe oliebronnen nodig zal hebben. Dit gezegd zijnde, negeert het niet de behoefte aan schonere energie. Exxon heeft zich gericht op het gebruik van algen om een oliealternatief te maken. Algen zouden Exxon in staat stellen om zijn kerninfrastructuur te blijven gebruiken.

Shell heeft naar de toekomst gekeken en elektriciteit omarmd. Het bedrijf geeft miljarden uit aan de aanschaf van en investeringen in zonne-energie, windenergie, elektrische autolaadstations en nog veel meer. De hoop is om uiteindelijk een elektrisch bedrijf op te richten dat met zijn energieactiviteiten een goede positie kan innemen. Als u zich zorgen maakt over de opwarming van de aarde, maakt Shell een agressievere verschuiving met haar bedrijf.

Waardering Exxon en Dividend Shell

Energie aandelen zoals Exxon en Shell zijn vandaag de dag uit de gratie, dus beide zien er nu relatief goedkoop uit. Beide bieden bijvoorbeeld dividendrendementen naar de bovenkant van hun historische bandbreedte toe. Dat gezegd hebbende, is Shell’s 1,35 keer zo’n 1,35 keer zo hoog als aan het begin van het decennium en is de verhouding tussen de prijs en de materiële boekwaarde van Shell de laatste tijd steeds hoger geworden. Exxon’s prijs-aan-tastbare boekwaarde, 1,6 keer, is gedaald en ligt nu op het laagste niveau sinds de jaren negentig van de vorige eeuw. Terwijl Exxon hier op absolute basis duurder lijkt, is het verschil in de trends opvallend. Dividend is leuk om te krijgen.

Welk aandeel kopen?

Exxon, dat wordt beschouwd als een van de best geleide oliemultinationals, lijkt de premie te verliezen die het ooit werd toegekend. Welk aandeel kopen? Er is echter weinig veranderd bij het bedrijf, dat nog steeds zeer goed wordt geleid, ook al lijkt het uit de pas te lopen met de huidige markt. De kans is groot dat investeerders te pessimistisch zijn. De fortuinen van Shell zijn ondertussen duidelijk verbeterd sinds de daling medio 2014, toen de terechte zorg bestond dat Shell gedwongen zou zijn om het dividend te verlagen (het rendement steeg tot meer dan 10% op een gegeven moment). Uiteindelijk lijken beide historisch goedkoop, met Shell misschien iets goedkoper.
Wie wint er?

Als je naar enkele hoogtepunten kijkt, is er eigenlijk geen duidelijke winnaar. Investeerders kunnen waarschijnlijk een van deze energiereuzen kiezen en zich comfortabel voelen bij de keuze. Toch zullen meer conservatieve types waarschijnlijk de voorkeur geven aan Exxon en zijn langzame en stabiele aanpak. Dat houdt onder meer in dat Exxon ervoor kiest om een ijzersterke balans te handhaven en dat het zich blijft inzetten om de waarde voor de aandeelhouders terug te geven via een gestaag stijgend dividend. Wie het huidige inkomen wil maximaliseren, zou ondertussen geen slechte keuze maken als hij voor Shell zou kiezen. U hoeft alleen maar te weten dat dividendgroei niet zo’n hoge prioriteit heeft en dat dit u blootstelt aan het risico dat de inflatie uw koopkracht op den duur vermindert.

 

Nederlandse Shell aandeel kopen

Naarmate het weer kouder wordt, denken mensen meer na over brandstof: Aardgas om het huis te verwarmen, elektriciteit voor de draagbare kachel en gas om de auto die u liet draaien tijdens het ontdooien van de voorruit bij te vullen. Goede reden om aandelen te kopen.

In november van dit jaar willen investeerders misschien ook aan brandstof denken, met name in de vorm van energievoorraden. De beste energievoorraden kunnen belangrijke bronnen van inkomsten bieden, terwijl ook het geven van ballast aan uw portefeuille.

Drie energievoorraden die hoogste keuzen deze maand zijn zijn Vlaktes Alle Amerikaanse Pijpleiding (NYSE: PAA), de Partners van de Vernieuwbare van Brookfield (NYSE: BEP), en Koninklijke Nederlandse Shell (NYSE: RDS-A) (NYSE: RDS-B). Hier is waarom u zou kunnen overwegen om in te kopen.
De hand van een man houdt een verlichte gloeilamp vast, omgeven door energiepictogrammen.

De beste energievoorraden komen uit vele hoeken van de energie-industrie.

Hogere inkomsten, lagere prijs

In het afgelopen jaar is het nettoresultaat van de pipeline master limited partnership (MLP) Plains All American Pipeline met 34,6% gestegen. Ondertussen is de prijs per eenheidsprijs (het equivalent van een aandeel in MLP spreken) met 20,2% gedaald. Een dergelijke discrepantie zou de oren van beleggers moeten opvrolijken. En inderdaad, de redenering voor de daling ziet er een beetje dun uit.

De vlakte verdiende veel geld in het roodgloeiende Permian Basin dankzij een transportknelpunt. Omdat heel wat van die Permian ruwe olie nergens om had te gaan, konden de Vlaktes een premie laden om het aan de Kust van de Golf te verschepen, en een propere winst op de manier omhoog sluiten. Maar in augustus begon Plains met het verschepen van Permian oil naar de Golfkust op de enorme nieuwe Cactus II pijpleiding. Dat is al begonnen om het knelpunt te verlichten. Met andere belangrijke Permipijnpijpleidingen in de werken, investeerders — verwachtend dalingen in verschepende prijzen — voor de uitgangen ondanks de lei van de Vlaktes van extra projecten geleid.

Maar het is niet alleen de prijs van het vennootschap die is gevallen; zijn waardevaststelling kijkt zeer aantrekkelijk, ook. De onderneming-waarde van het bedrijf-aan-EBITDA verhouding — een goede metrisch om voor een pijpleidingsbedrijf te gebruiken omdat het uit afschrijving ontdoet — zit momenteel bij enkel 5.4, het laagst het in 10 jaar is geweest. Op dezelfde manier is zijn distributieopbrengst — die als volmacht voor waardevaststelling kan dienen — momenteel 7.8%, het hoogst is het in bijna twee jaar geweest. Ook geen zorgen dat dit dividendniveau niet houdbaar is: Plains heeft een robuuste dividenddekking van meer dan 2,0 keer.

Zelfs als de groei vertraagt, ziet de vlakte er nog steeds uit als een goede deal tegen de huidige prijs.

Hogere prijs, goede waardering

In tegenstelling tot Plains All America is de eenheidsprijs van MLP Brookfield Renewable Partners dit jaar, in tegenstelling tot Plains All America, dit jaar gestaag gestegen: tot nu toe 72,8% meer in 2019! Met al die groei, zou u zich zorgen kunnen maken dat Brookfield — dat zijn geld dat zijn geld maakt dat elektriciteit verkoopt van de hydro-elektrische, wind-, en zonne-activa die het bezit — reeds teveel om heeft gewaardeerd te kopen.

Het is een geldige zorg, maar de ondernemingswaarde van het bedrijf – de verhouding tussen waarde en EBITDA is slechts 13,4 — in de buurt van de onderkant van de vijf jaar die het bedrijf bestrijkt. Met zijn reusachtige prijspiek, heeft de distributieopbrengst, niettemin, geleden en is nu enkel 4.6%. Dat zou niet zo slecht zijn in de wereld van voorraden, maar in de wereld van MLPs, waar de bedrijven worden vereist om het grootste deel van hun cash flow als distributies uit te betalen, is het niet bijzonder een beroep doend.

Wat aantrekkelijk is, is het vermogen van het bedrijf om cash te genereren. In het meest recente kwart van Brookfield (Q3 2019), groeiden de fondsen van verrichtingen — fundamenteel, MLP-Praat voor werkende cash flow — groeide door 26.7% tijdens het vroegere jaar aangezien het vennootschap meer geld per megawatt uit zijn verrichtingen afleidde. Een vloed van nieuwe projecten zou de goede tijden die in Brookfield voor komende jaren moeten houden rollend in Brookfield.
Goede waardevaststelling, lagere prijs

Ik weet het, ik weet het: Oliemajoor Royal Dutch Shell lijkt veel op de lijsten te staan die ik schrijf. Maar ik ben niet de enige, en dat komt omdat Shell consequent beter presteert dan grote oliemaatschappijen.

Shell Dividend

Niet alleen heeft Shell met 6,4% het hoogste dividendrendement onder de oliemultinationals, het heeft ook de laagste waardering, met slechts 11,8 keer de winst. De schuldenlast bedraagt slechts 0,9 maal de EBITDA, de laagste van de oliemajors, en dat is ook de laagste van alle grote oliemaatschappijen.

Een ongewoon slechte inkomstenrapportage leidde in augustus tot een grote verkoop van Shell in augustus, omdat de lage olieprijzen en de tegenwind van de industrie Shell uiteindelijk hebben ingehaald; de andere oliemajors hebben het niet veel beter gedaan. Deze prijsdaling kan echter een koopmogelijkheid zijn voor investeerders. Eén belabberde kwart maakt geen trend en Shell’s recente, stellaire track record biedt hoop dat de problemen van Shell van korte duur zullen zijn.
Brandstof voor uw portefeuille

Net als een lekker warm kopje koffie in de winter kan een beter presterende energievoorraad uw portefeuille opwarmen. Plains All American Pipeline, Brookfield Renewable Partners en Royal Dutch Shell zijn allemaal goede kandidaten voor investeerders om deze maand te overwegen.

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *